Eğitim önemli şey vesselam. Bir insanın karakterinin oluşmasında önemi bulunan, kimliğini oluşturan, davranışlarını şekillendiren, verimli olmasını sağlayan şey. Ama söz konusu olan eğitim yalnızca okulla sınırlanan bir şey değil. Küçüklükten, aileden gelen, insanın kendi beyninde başlayıp orada biten tek şey.
İnsan başta yalnızca bir hamurdan ibarettir. Onu yoğurup şekillendiren usta öğretmeni, oklavası ise eğitimidir. Eğer o hamur iyiyse ortaya bir şaheser çıkar, donanımlı, bilgili, kafası çalışan , verimli, çevresine faydalı bir insan. Şayet ki hamurda minicik de olsa bir bozukluk varsa hiçbir eğitim fayda etmez. O hamur kabataslak haliyle bomboş bir insan olarak şekil alır ve rüzgar hangi taraftan eserse ona göre büyür.
Kimliktir hamurun etkisiyle oluşan, karakteridir insanı bir ömür önde taşıyan. Nice ilkokul mezunları gördüm üniversitelilere taş çıkartan, nice üniversite mezunları gördüm yobazlığıyla diplomasını karalayan. E laf da boşuna söylenmemiş; “Tahsil cehaleti alır, eşeklik baki kalır.”
Önemli olan boş bir kafa ve düşünce yapısıyla büyüyüp bir yerlere gelmek değildir. Kendini geliştirerek büyüyüp dopdolu bir kafayla insanlara yararlı olabilmektir. Mesele yalnızca bir şey üretmek değildir. Üretilen şeyi sağlam bir düşünceye dayandırıp, onu başarabilmektir. Eski kafalılıkla, yobazlıkla bir şey üretilmez-üretilemez. Çağdaş bir düşünce yapısı ve yenilikçi bir insandır bunu başarabilecek olan.
Ama atlanmaması gereken bir nokta vardır; çağdaşlık sonradan öğrenilmez doğuştan gelir ve insanın içinde yaşamaya devam eder, dış kabuğunu sarmaz. Çağdaşlık maskesi kuşanıp bir şeyler başarmaya çalışanlar da zaten payidar olamaz.
İlk Yorumu Siz Yapın